Ua dhanë një hije tjetër Stanbollit të rinjët të cilët janë mbledhur për të bërë një botë më bukur

09/08/2018

Këtë vit ku u bë organizimi i 9. İ shkollës verore turke në kuadër të këtij programi Instituti Junus Emre ka organizuar aktivitetin me titull “Së Bashku Për Një Botë Më Të Bukur”.

Në salonin Cemal Reşit Bej morrën pjesë Kryetari i Institutit Junus Emre Prof.Dr. Şeref Ateş, Rektori i Universitetit të Qytetit të Stanbollit Prof.Dr. Peyami Çelikcan, anëtari i komisionit themelues shkencor Prof.Dr Musa Yıldız dhe 1000 studentë të cilët morrën pjesë nga 118 shtete ane kënd botës.

Programi filloi me recitimin e vargjeve të zgjedhura nga poezitë e Yunus Emresë, Evlija Çelebiut, dhe Keremet e Mahmudit nga ana e studentëve që morrën pjesë në shkollën verore turke. Studentët të cilët gjindeshin në qytete të ndryshme të Turqisë ku njiheshin me kulturën dhe traditën turke me një sukses të shkëlqyer i interpretuan të thënat e poetëve të shquar të kulturës turke.

Përfaqësuesit e shtetetve të ndryshme të botës erdhën të njohin Turqinë dhe gjuhën turke duke vizituar Anadollin e veçmas me organizimin e programit të 9. Me rradhë të shkollës verore, përmes aktivitetit “Për Një Botë Më Të Bukur” patën rastin të ekspozojnë anët artistike të llojlojshmërisë kulturore në Stanboll. Me anë të ngjyrosjes në materjale me shoqërimin e piktorit Şafak Tavkul ata ekspozuan një spektër ngjyrash dhe atë punim ua shpërndanë mysafirëve të asaj nate.

 “Fitimi i njërit nga një person është e vlefshme sikur të fitosh një botë”

Në hapjen solemne të programit bëri fjalim kryetari i Institutit Prof. Dr. Şeref Ateş, ku theksoi se në gjithë veprimtarinë e tyre diplomatike të cilët merren për njohjen e kulturës turke dhe Turqisë, theksoi më e rëndësishmja është shkolla verore turke.

Kryetari Ateş theksoi se, ky program është shembull i vetëm ku ka për bazë njohjen e Turqisë për së afërmi ku kanë marrë pjesë 1000 vetë nga 115 shtete të ndryshme të botës, ata kanë shkuar në qytete të ndryshme të Turqisë me standarte të volitshme dhe kanë filluar në të njejtën kohë. Gjithsesi përmendi se kanë pas bashkëpunim me 32 universitete për realizimin e programit.  Prof. Dr. Ateş, ka potencuar s ekanë mbledhur pjesëmarrës anekënd botës pa dallim feje, gjuhe dhe kombësie dhe iu është drejtuar me këto fjalë:

“Të dashur të rinjë përgjatë periudhës një mujore të një programi edukativ mund ta vërrejmë se mund të bëhet shkëmbimi të përbashkët me gjihtë pjesëmarrësit nga vende të ndryshme të botës. Në këtë program po mund të bëhet shkëmbimi i ndërsjellt në gjuhën turke. Ne paskemi burime përbrenda nesh sa mund ti mjaftoj për jetë për çdo gjallesë të gjindet në botë. Neve na mjafton vetëm të mos i keqpërdorim burimet duke u sill me mendjemadhësi, luftëra, me sjellje kryelarta dhe të harxhojmë ato kot së koti. Ne sillemi dhe i vlerësojmë çdonjërin nga ju duke ia vlerësuar vlerat e tyre të karakterit të njerëzor dhe jemi të vetëdijshëm se pot ë fitosh një njeri konsiderojmë sikur të kemi fituar botën.

Ne juve ju kemi ftuar të lëmë një shenjë të mirë për të zbukuruar botën tonë. Qëllimi kryesor dhe parimor i Institutit Junus Emre është që në mënyrë të barabartë dhe të drejtë të shprehin dhe ekspozojnë ngjyrat e llojllojshme të kulturave të botës. Ju falemnderoj për pjesëmarrje ju që keni ardhur nga 118 shtete të ndryshme të botës që të merrni pjesë në një program aktiv edukativ për njohjen konkrete të kulturës turke dhe Turqisë duke besuar në parimin e qëndrimit së bashku për një botë paqësore“.

Pas fjalimit të kryetarit të Institutit Prof.Dr. Şeref Ateş, ia dhuroi një plaketë falemnderimi për mbështetjen e kryetarit të departamentit të shërbimeve mbështetëse të komunsë së Stnabollit z. Osman Savaş në organizimin të shkollës verore.

Programi vazhdoi me koncertin e këngëtarit Yusuf Güney.  Yusuf Güney i cili e shoqëroi në interpretimin e këngës popullore turke “Gesi Bağları” njëra nga Derja studentja e Universitetit Kerkuk, ai ua mundësoi të përjetojnë një natë të paharruar me interpretimin e këngëve të ndryshme.

Studentët e shkollës verore turke u ndanë të lumtur nga Turqia duke ua shtuar edhe shumë kujtime shtesë nga qytete të Turqisë.