18 Mart Çanakkale Zaferi Anısına Satranç Turnuvası ve Yapboz Etkinlikleri Düzenlendi

Yazıcı-dostu sürüm

Kosova'daki Priştine, Prizren ve İpek Yunus Emre Enstitüleri koordinesinde, Kosova Türk Temsil Heyeti ve Kosova Satranç Federasyonu iş birliğinde Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106 yılı anısına satranç ve yapboz tamamlama etkinlikleri düzenlendi.

Çanakkale Zaferi Anısına Satranç Turnuvaları

Çanakkale Zaferi ve bu uğurda düşen şehitler Kosovalı gençler tarafından satranç masalarında “savaşarak” hatırlandı.

Kosova Satranç Federasyonu tarafından Kosova’nın on üç farklı şehirlerinden; (Priştine, Prizren, Jakova, Gilan, Podujeva, Ferizaj, Mitroviça, Deçan, Rahovec, Kamenica, Dargaş, Lipyan, Drenas) otuz altı (36) genç, iki buçuk saat süren altı farklı satranç oyununda kendi yeteneklerini sergilemek için seçilerek yer almaya hak kazanmıştır. Birinci turnuvadan (06.03.2021 ) galip çıkan 16 genç Yarı Final turnuvasında (13.03.2021) yer alarak devam ettiler. Yarı finalde galip gelen; dört bayan ve dört bay  Final’de  (18.03.2021) aralarında ilk dört yer için oynadılar.

Kosova Satranç Federasyon hakemleri tarafından takip edilen üç turnuva sonunda kazananlar belirlenmiştir. Bayanlardan birinciliği Rinesa Saraçi, ikinciliği Enesa Sharku, üçüncülüğü Ndriqona Saraçi ve dördüncülüğü Jona Reçica kazanırken baylardan birinciliği Nderim Saraçi, ikinciliği Endrit Uruçi, üçüncülüğü Muhamed Asllani ve dördüncülüğü Ardit Uruçi kazanmıştır.

Kültür ve sanat iş birliğinin yanı sıra Yunus Emre Enstitüsünün satranç gibi yoğun ilgi gören bir spor alanında da yer almıştır. “Çanakkale Zaferi” anısına satranç etkinliklerinin düzenlenmesi ve bu girişime federasyon tarafından dayanışmaya onurla katılmaları kayda değerdir.

Kosova Satranç Federasyonu Başkanı Armend Budima; Yunus Emre Enstitüsüyle yaptıkları bu iş birliğinin bir ilk olduğunu anımsatarak, "İş birliğinin gelecekte de devam edeceğine inanıyorum. Bu etkinliğe ön ayak olan Türk Temsil Heyeti Başkanlığına da teşekkür ediyorum." değerlendirmesinde bulundu. 18 Mart'ın Türk milleti için önemli bir tarihi gün olduğunu aktaran Budima, Türk Temsil Heyeti Başkanlığının da Türkler ve Arnavutlar arasında köprü vazifesi gördüğünü sözlerine ekledi.

18 Mart Çanakkale Zaferi Anısına Satranç Turnuvalarına katılan otuz altı gence teşekkürname verildi.  Ayrıca KTTHB tarafından tüm katılımcılara satranç takımları hediye edildi. Finale kalan sekiz kişi ise Federasyon tarafından hediye edilen (üç kurumun logolarına yer verilen) kupa ve madalyon aldılar. Ayrıca ilk birinci ve ikinci yeri kazananlara Federasyon tarafından Türkiye’ye gençlik kampları sözü verildi. Kosova Satranç Federasyonunca hazırlanan Yunus Emre Enstitüsüne ve Kosova Türk Temsil Heyetine Teşekkürname taktim edildi.

Turnuvalar KTTHB’nin düzenlediği öğle yemeği ile sona erdi.

Etkinlikten görüntüler için tıklayınız.

Çanakkale Zaferi Anısına Yapboz Tamamlama  Etkinlikleri

Kosova Türk Temsil Heyeti tarafından çocuklara yönelik 500’lük 9 yapboz takımı ve 15-19 yaşlara hitaben 1000 parçalık 40 adet yapboz setlerini Kosova’da farklı şehirlerinde iş birliği halinde olduğumuz okul/derneklere dağıtılmış ve okul öğrencileri ve dernek üyelerinin tamamladıkları yapbozlar sosyal medyamızda dayanışma mesajları ile paylaşılmıştır.

Yapboz tamamlama etkinliklerine katılan gençler; Priştine’de Youth Are the Real Liders Derneği üyeleri, Gajkova’da Mazllum Kepuska Ilkokulu öğrencileri, İpek’de Ipek Kültür Merkezi üyeleri, Vushtrri’de Vushtrri Eqrem Çabej Lisesi öğrencileri ve Dragaş’da Dragash AVOKO Gençlik Merkezi genç üyelerinden oluşmaktadır.

Etkinlikten görüntüler için tıklayınız.

Diğer Etkinlikler

Mitrovica Down Sendrom Merkezi iş birliğinde, Yunus Emre Enstitüsü katkılarıyla down sendromlu bireyler, “renklerin...

Kosovalı Kültür-Sanat derneği Exarte tarafından Kosova'nın Kültür Gençlik ve Spor Bakanlığı, Yunus Emre...