“Anadolu Motiflerinin Dili” Sergisi Priştine’de Açıldı

Yazıcı-dostu sürüm

Priştine Yunus Emre Enstitüsü tarafından organize edilen  Anadolu Motiflerinin Dili Sergisi 8 Mayıs 2017 tarihinde Priştine’nin Albi Mall alışveriş merkezinde açıldı.

Türkiye ve dünya genelinde birçok müzede unutulmaya yüz tutmuş ve sergilenmeyen halı ve kilimler, kursiyerler tarafından bire bir röprodüksiyonları hazırlanarak sergileniyor. Geniş bir ekip tarafından hazırlanan sergide 13. yüzyılda Anadolu’da halı ve kilim desenlerinin reprodüksiyonundan oluşan 23 çalışma yer alıyor.

T.C. Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç yaptığı konuşmada, Yakova ve Drenas'taki kadın derneklerince düzenlenen ve 40'a yakın kadının katıldığı kilim dokuma kurslarında yer alan bir grubun eğitim amacıyla Türkiye'ye gönderileceğini belirtti.

Bu eğitimlerin Karabük ve Balıkesir Karesi Belediyeleri tarafından gerçekleştirileceğinin altını çizen Kılıç, "Halı ve kilim üretildiği, yapıldığı dönemin duygularını, anılarını, değerlerini yansıtıyor. Hatta buradaki motifler, materyaller ve kullanılış biçimleri kişilerin, toplumların ortak özelliklerini de yansıtıyor. Hanımlarımız Anadolu'da sevgilerini, duygularını o andaki bütün hislerini halıya kilime yansıtırlarmış." diye konuştu.

Priştine Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ülker ise alışveriş merkezlerinin çeşitli insanları bir araya getiren yerler olması nedeniyle sergi için burasının seçildiğine işaret ederek, "Halılardaki desenler ve motiflerin kullanılış yeri, kullanılan malzemeler toplumların değerlerini de bir anlamda sergiler. Biz buraya 13. yüzyılın Türkiye’sinden mirasımızı ve ortak değerlerimizi getirdik." dedi.

Geleneğin ve kullanılan motiflerin korunmasını ve bu çalışmaların sanatsal yönünün unutulmamasını amaçlayan sergi 15 gün boyunca ziyarete açık kaldı.