Cengiz Aytmatov ve Mağcan Cumbay Priştine’de Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

TÜRKSOY Anma Yılı etkinlikleri kapsamında doğumunun 90.  yılı ve ölümünün 10.yılında Kırgız yazar Cengiz Aytmatov ve Kazak yazar Mağcan Cumbay’ın 125. ölüm yıldönümü vesilesiyle TÜRKSOY, Yunus Emre Enstitüsü, Kosova Türk Yazarlar Derneği, GERÇEK derneği iş birliğinde 22 Ekim 2018 tarihinde Priştine Yunus Emre Enstitüsünde anma programı düzenlendi.

Programda Kazakistan El Farabi Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr.Oraz Sapashev ,DTCF Öğretim Üyesi ve Yazar, Prof. Dr. Güzlura Cumakunova, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Oğuzhan Aydın, Kosova Türk Yazarlar Derneği Başkanı Zeynel Beksaç, Kosova Meclisi Milletvekili, şair ve yazar Dr. Flora Brovina panelist olarak yer aldılar.

Konuşmacılar Kırgız yazar Cengiz Aytamtov ve Kazak yazar Mağcan Cumbay’ın hayatı, eserleri hakkında bilgi verdikten sonra, her iki yazarın eserlerinde evrensel temaların ön plana çıkması konusuna dikkat çekildi.

Kosova Meclisi Milletvekili, şair ve yazar Dr. Flora Brovina, “ Her ne kadar yazarın yazmış olduğu ilk ve ikinci dili Kırgızca veya Rusça anlamasa da yazarı 3. veya 4. dilden okuduğunuzda bile onun eserlerinde kültürü, dilini, şarkısını duyabileceğinizi ifade etmektedir. Cengiz Aytmatov’u bu akşam Priştine’de tanıdık, umarım bundan sonra Arnavutça da okuyabileceğiz.” diye konuştu. Konuşmasını, “Cengiz AYTMAOV’un uzaktaki bir yazar ve Kazakistan buradan çok uzak bir yer olduğunu düşünmekteyiz fakat benim şöyle bir düşüncem vardır: Benim memleketim, düşündüğünüzden de büyüktür,  şiirimin, kitaplarımın okunduğu yer benim memleketimdir.” diye tamamladı.

Cengiz Aytmatov ve Mağcan Cumbay’ı anma törenine Kosova TİKA Koordinatör Yardımcısı Zeki Bulduk, Kosova Türk Polisi Grup Başkanı Kenan Al,  Priştine Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Morina, öğretim görevlileri, Kosova  Türk Gazeteciler Derneği Başkanı İbrahim Arslan ve çok sayıda Kosovalı yazar, ressam ve medya mensubu katıldı.