Kosova'da Türk Caz Rüzgarı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsünün organizasyonuyla bu yıl beşincisi düzenlenen Türk Caz Haftası, 12-16 Nisan 2016 tarihlerinde, Kosova’nın Priştine ve Yakova şehirlerinde gerçekleştirildi.

Mercan Dede, Aydın Esen, Eren Coşkuner, Baki Duyarlar, NY Gipsy All Stars gibi dünyaca ünlü sanatçıların performans sergilediği festivalin açılış konserine; T.C. Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Finlandiya Büyükelçisi Anne Huhtamaki, Avusturya Büyükelçisi Gernot Pfander, İtalya Başkonsolosu Stefano Cabras, Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosu Selen Evcit, Kosova Milletvekilleri, TEB Bankası temsilcileri, Kosovalı sanatçılar ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış konuşmalarını gerçekleştiren Yunus Emre Enstitüsü Balkan Koordinatörü Rahman Ademi, “Yunus Emre Enstitüsü olarak Türk dilini ve kültürünü tanıtmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz faaliyetler kapsamında bu yıl Türk Caz Haftası’nın beşincisini düzenliyoruz. Dileriz bu etkinlik sadece Kosova ile sınırlı kalmayıp, önümüzdeki yıllarda uluslararası platforma taşınır” ifadelerini kullanarak davetlilere güzel bir gece geçirmelerini diledi.

Türkiye Cumhuriyeti Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç ise, Türk Caz Haftası’nın beş yıldır kesintisiz bir şekilde gerçekleştirildiğini belirterek, söz konusu festivalin Kosova’nın kültür ve sanat hayatında büyük yankılar uyandırdığını ve bir gelenek haline geldiğini söyledi.

Alkışlar eşliğinde sahneye çıkan Mercan Dede, soydaş Kosova halkı ile bir arada olmanın verdiği mutluluğu dile getirerek, Türk Caz Haftası’nın her iki ülke için bir birleştirici unsur olduğunu söyledi. Etkinliği düzenleyen Yunus Emre Enstitüsüne teşekkür eden Mercan Dede, ileriki yıllarda da buna benzer faaliyetlerde Enstitü ile iş birliği içinde olmak istediğini belirtti.

5. Türk Caz Haftası’nın ikinci konseri, Aydın Esen ve ekibi tarafından icra edildi. Davetlilere gerçek bir caz gecesi yaşatan Esen, vokalde kendisine eşlik eden eşine ve festivali gerçekleştiren Yunus Emre Enstitüsüne teşekkürlerini sundu. 

14 Nisan akşamı ise Kosova’nın prestijli müzik okullarından Prenk Jakova Müzik Lisesi Salonu'nda Eren Coşkuner ve ekibi, Yakovalı seyirciyle buluştu. Coşkuner, Kosova'da bulunmaktan ve buradaki müzikseverlerle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. Gecenin asıl sürprizi ise okulun öğrencisi olan Ardian Bakali'nin orkestranın davulunda performans göstermesiydi.

Festivalin dördüncü konseri, Kemen Jazz ile Baki Duyarlar'ın Kosova’nın en görkemli salonunda, Priştine Swiss Diamond Hotel’de sahne almasıyla devam etti. Geceye başta Kosova Cumhuriyeti Eski Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga olmak üzere çok sayıda seçkin davetli katıldı. 

Türk Caz Haftası’nın kapanış programı, Amerika’dan gelen NY Gypsy All Stars müzik grubu tarafından verilen konserle gerçekleştirildi. Repertuarlarında Balkan ezgilerine de yer veren grup, davetliler tarafından yoğun ilgi gördü.