Kosova’da Türk Sanatçılar Dünya Sanatçılarıyla Buluştu

Yazıcı-dostu sürüm

Kosovalı Kültür-Sanat derneği Exarte tarafından Kosova'nın Kültür Gençlik ve Spor Bakanlığı, Yunus Emre Enstitüsü ve Fushë Kosova Belediyesi'nin katkılarıyla düzenlenen "9. Uluslararası Euro Kosova Sanat Festivali" 8 ülkeden yaklaşık 40 ressamı ağırladı.

11-17 Ekim 2020 tarihleri arasında düzenlenen festivalde Kosova, Arnavutluk, Kuzey Makedonya, İsviçre, Bulgaristan, Bosna Hersek, Türkiye ve Fransa’dan kendi alanında başarılı ressamlar yer aldı.

Açılış töreninde konuşan Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ülker festivale katılan ressamların, bir hafta boyunca düzenlenen atölye çalışmalarında bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunduklarını söyledi.

Ülker, müzik ve edebiyat alanındaki faaliyetlerle Kosovalıları Türk kültürüne davet ettiklerini belirterek, bu tür iş birliklerinin iki ülke arasındaki bağı kuvvetlendirdiğini vurguladı.

"Priştine, Prizren ve İpek'te Yunus Emre Enstitüsü var. Bu üç merkezde farklı etkinlikler yapıyoruz. Bunlardan bir kısmını kendimiz yaparken, bir kısmında buradaki farklı kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde oluyoruz. Bu iş birlikleri aramızdaki bağı daha da kuvvetlendiriyor. 'Uluslararası Euro Kosova Sanat Festivali' de destek olduğumuz etkinliklerden. Türkiye'den sanatçıları buraya davet ediyoruz. Aslında bu ve bunun gibi etkinliklerde Türk sanatçıları dünya sanatçılarıyla buluşturuyoruz."

Festivalden görüntüler için tıklayınız. 

Exarte Derneğinin Başkanı ressam Muhamet Ahmeti-Metis de dünyadan sanatçıları tanımak için yabancı sanatçıları Kosova'da bir araya getirdiklerini aktardı.

Metis, festivale ilginin her geçen yıl arttığına işaret ederek, Kosova sanatını dünyaya açmaya çalıştıklarını vurguladı.

"Gelen sanatçılar bizim sanatçılarımızla tanıştığı gibi, kendi kültürünü anlatma imkânı buluyor. Her bir sanatçı, diğer ülkelerden gelen sanatçıların sanatını ve çalışma şeklini birebir görme şansını yakalıyor. Kosova biraz kapalı bir ülke, bu yönde daha yeni gelişmeye çalışıyor. Sanatçılarımızın dışa açılmasını, uluslararası işlerde kendilerini gösterebilmelerini istiyoruz. Kosova sanatını dünyaya açmaya çalışıyoruz. Bu yolla bunu başardığımıza inanıyorum."

Kosova Cumhuriyeti Gençlik, Spor ve Kültür Bakanı, Vlora Dumoshi etkinlikte yaptığı konuşmada, Euro Kosova Art Festivalinin ülke sanatının hak ettiği yeri bulması için çok önemli bir proje olduğunu vurguladı.

Dumoshi, maddi ve manevi olarak sanatçıların yanında olmaya uğraştıklarını ifade etti.

Bir haftalık çalışmalar sonucunda, "9. Uluslararası Euro Kosova Sanat Festivali" düzenlenen kapanış sergisi ile tamamlandı.  

Festivalin kapanış programı için tıklayınız. 

Diğer Etkinlikler

Kosova'daki Priştine, Prizren ve İpek Yunus Emre Enstitüleri koordinesinde, Kosova Türk Temsil Heyeti ve Kosova Satranç...

Mitrovica Down Sendrom Merkezi iş birliğinde, Yunus Emre Enstitüsü katkılarıyla down sendromlu bireyler, “renklerin...

Mitrovica Down Sendrom Merkezi iş birliğinde, Yunus Emre Enstitüsü katkılarıyla down sendromlu bireyler, “renklerin...