“Bir Hikayem Var” Priştine'ye Geldi

Yazıcı-dostu sürüm

"Türkiye-Balkanlar Kültürlerarası Sanat Diyalogları’’ kapsamında organize edilen ’Bir Hikayem Var’’ sergisi 5 Haziran Cuma günü açıldı. Yunus Emre Enstitüsü Priştine, İstanbul Kültürlerarası Sanat Diyalogları Derneği ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından desteklenen çalışma 14 genç Türk sanatçının eserlerini sergiliyor.

Priştine Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ev sahipliğini yaptığı serginin açılış konuşmasını da Fakülte Dekanı Prof. Adem Rusinovci yaptı. Rusinovci bu tür çalışmaların yer aldığı bir sergiyi açmaktan ötürü çok mutlu olduklarını çünkü bu serginin şimdiye kadar yaptıkları diğer sergilerden çok farklı olduğunu söyledi. Sözlerine “Sergi Balkanlarda birçok yeri ziyaret etti ve sanatçıların kendi hikâyelerini de beraberinde getirdi. Ayrıca inanıyorum ki sanatçıların hikâyeleri buradaki herkese hitap ediyor ve bu sayede onlarda kendileriyle ilgili yeni şeyler keşfedecekler’’ şeklinde devam ederek serginin önemini vurguladı.

Serginin açılışında konuşan Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan da, Balkanlarda Türkiye’nin ve Kosova’nın çok doğal, beşeri kültürel sosyal ortak binlerce noktası, köprüsü olduğunu, sanatın da bu köprülerden en önemlisinin bir tanesini teşkil ettiğini belirtti. Büyükelçi Ozan, “Bu sergi Kosova ile Türkiye arasındaki ortak bir noktayı da buluşturdu. Kosova dünyanın en genç nüfuslarından bir tanesi, Türkiye’de Kosova kadar olmazsa bile dünyanın en genç nüfusuna sahip ülkelerden biridir. Bence bu 14 genç çağdaş sanatçının burada eserleriyle anlattıkları hikâyeler, Kosovalı gençler tarafından da benimseyecektir” ifadelerini kullandı.

Serginin küratörlüğünü yapan Beste Gürsü ise serginin amacının Türkiye-Balkanlar Kültürlerarası Sanat Diyalogları başlığından da anlaşıldığı gibi Kosova’nın sergilerini yaptıkları 4’üncü ülke olduğuna dikkat çekti. Gürsu, “ Biz bu şemsiye altında tüm bu kültürdeki gençlere birer yer açmak için geldik. Hepimiz ortak kültürden beslendiğimiz için ortak hikâyelerimizi anlattık bu sergide. Bu 14 genç; 21’inci yüzyılda beslendikleri aile kültürleri ve geleneklerini bugün kendileri yorumladılar ve gelecekte, bu yorumladıkları kültürler buradaki gençlerle işbirliği yapmakta önemli rol oynayacaktır” dedi.

Sergiye ev sahipliği yapan Yunus Emre Enstitüsü Priştine Müdürü Bülent Üçpınar da yaptığı açıklamada, “Bir Hikâyem Var” sergisinin Türkiye ile Balkanlar arasında kültürel diyalogu artırmaya amaçlayan sergi olduğuna vurgu yaparak, “Bu sergi Türkiye ile Kosova’daki gençler arasında diyaloğu kültür vasıtasıyla, sanat vasıtasıyla geliştirmeyi ve genişletmeyi hedefliyor” dedi.

Sergide sanatın farklı disiplinlerinden, A.Sina Gürsu, Barış Sarıbaş, Bora Çetin, Çağdaş Erçelik, Doğu Akıncı, Ekin Onat, Emre Çalış, Enes Ateş, Hüseyin Rüstemoğlu, Kadir Akyol, Mihriban Mirap, Nesren Jake, Özgür Demirci ve Yasemin Öztürk Erdoğan’ın eserleri yer almaktadır. ‘’Bir Hikâyem var’’ sergisinde 14 genç sanatçı,   farklı kültürlerin, belleklerde saklı kalmış özgün hikâyelerini yorumlarken, 19. yüzyıl ve 21. yüzyıl arasındaki yaşam farklılıklarını,  kaybedilen ve kazanılan değerler üzerinden ilişkilendirmişlerdir.

“Bir Hikayem Var” 19 Haziran 2015 tarihine kadar açık kalacak.