“Bir Renk, Bir Müzik, Bir Düş”

Yazıcı-dostu sürüm

Düzenlediği birçok sergiyle hem Kosovalı ressamlara destek veren hem de Türk resminin Kosova sanat camiası tarafından iyi bir şekilde tanınmasına imkân sağlayan Priştine Yunus Emre Enstitüsü, Hasan Priştine Üniversitesi Sanat Fakültesinin ev sahipliğinde son derece önemli bir sergi daha düzenledi. Fevzi Tüfekçi’nin otuz baskı resminden oluşan serginin açılışı 6 Kasım 2015 tarihinde Priştine Üniversitesi Sanat Fakültesi Galerisinde gerçekleşti. Sergi açılışına Kosova Cumhuriyeti Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar’ın yanı sıra çok sayıda ressam ve sanatsever katıldı.

Priştine Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Bülent Üçpunar açılışta yaptığı konuşmada  Fevzi Tüfekçi’nin, Mimar Sinan Üniversitesindeki görevi boyunca, Türk resminin gelişmesine büyük katkılarda bulunduğunu vurgularak, Prizrenli sanatçıyı, çok sayıda değerli sanatkâr öğretim üyesi ve güzel galerisiyle Kosova’da sanatın gelişimine büyük katkılarda bulunan Priştine Üniversitesi Sanat Fakültesiyle buluşturmanın son derece önemli olduğunu vurguladı. Üçpunar, her iki ülkenin sanat hayatına yaptığı katkılar sayesinde hem Türkiye’nin hem de Kosova’nın ressamı haline gelen değerli sanatçının tablolarının iki toplumun sanat yoluyla kurduğu diyalogu derinleştirmesini umduklarını da belirtti.

Sanat Fakültesi Dekan Yardımcısı Mehmet Behluli de yaptığı konuşmada, Yunus Emre Enstitüsü ile Sanat Fakültesinin artık tek bir vücut haline geldiğini ve iki kurum arasındaki ilişkilerin artarak devam edeceğini vurguladı. Behluli, Kosova ile Türkiye Cumhuriyetinin ilişkilerinin en iyi yansımasının Fevzi Tüfekçi’nin sergisinin olduğunu ve Tüfekçi’nin fiziken Türkiye’de olsa da gönlünün hala Kosova’da olduğunu ve bundan dolayı hem Kosova hem de Türkiye ressamı olduğunu vurguladı.  

Basına yaptığı açıklamada Priştine’de sergi açmaktan dolayı son derece mutlu olduğunu belirten ressam  Fevzi Tüfekçi ise, “Kosova’ya vefa borcum vardı. Çok mutluyum, umarım iyi bir sergi olur, umarım akıllarda kalacak bir sergi olur” dedi. Sergideki iki tablosunu “Yunus’un Düşü, Yunus Düşte Gördü Seni” olarak adlandıran Tüfekçi son dönemlerde yaptığı resimlerinde,  kendisinde her zaman büyük hayranlık uyandıran Yunus Emre’nin büyük etkisi olduğunu da sözlerine ekledi.

Sanatçının “Bir Renk, Bir Müzik, Bir Düş” adını verdiği ve  20 Kasım 2015 tarihine kadar açık kalacak olan sergideki eserler gravür ,karborandum, kağıt üzerine karma teknik, ağaç oyma baskı gibi tekniklerin kullanıldığı otuz tablodan oluşuyor. Tablolarda soyut resmin ve renk uyumunun kaynaşmasının en güzel örneklerine yer veriliyor.