Kosova Caz Haftası Dinleyicilere Müzikle Dolu Bir Hafta Yaşattı

Yazıcı-dostu sürüm

Kosova nisan ayının ilk yarısında Türk müziğinin farklı renklerinden birbirinden değerli isimlere ev sahipliği yaptı. 4 Nisan 2015’da Şirin Pancaroğlu, Bora Uymaz ve Mehmet Yalgın üçlüsünün DAM Festivali kapsamında Priştine Kırmızı Salondaki “Âşık” adlı konseriyle başlayan bu renkli serüven, T.C. Kültür Bakanlığı Klasik Türk Müziği Korosunun, “Kosova Kitabeleri Projesi” tanıtım programın çerçevesinde Priştine Swiss Diamonda Hotel’de verdiği tasavvuf müziği konseriyle devam etti ve üç şehirde beş gün süren “Turkish Jazz Week” konserleriyle nihayet buldu. 

T.C. Priştine Büyükelçiliğinin organizasyonu ve Yunus Emre Enstitüsü Priştine Türk Kültür Merkezinin desteğiyle bu yıl dördüncü kez düzenlenen “Turkish Jazz Week” , Türk cazının birçok değerli ismini Kosova’da buluşturdu. 14-18 Nisan arasında beş gün süren festival, bu sene geçmiş yıllardan farklı olarak Prizren ve Yakova’da da düzenlendi. Festival, Türk müziğinin mümtaz isimlerinden Erkan Oğur yönetiminde İsmail Alp Ersönmez ve Turgut Alp Bekoğlu’ndan oluşan TELVİN grubunun 14 Nisan’da Priştine’de Milli Tiyatrodaki muhteşem performansıyla başladı. Salonu doldura caz meraklıları Erkan Oğur’un kopuzu ve sesinden Türk müziği tarihinin iki önemli ismi Emrah ve Pir Sultan Abdal yorumları dinlemek imkânı da buldu. Festivalin Prizren ayağı Akın Eldes, Demirhan Baylan ve Turgut Alp Bekoğlu’ndan oluşan TAD BAND’in Kültür Evi’nde verdiği konserle gerçekleşti. İzleyiciler, klasik caz parçalarının yanı sıra Aşık Veysel’in caz yorumlarına da büyük ilgi gösterdi. Üçüncü gün yine Priştine’ye dönen festival, Mitroviça kökenli ünlü kontra-bas sanatçısı Volkan Hürsever yönetiminde Sabri Tuluğ Tırpan, Ediz Hafızoğlu ve Engin Recepoğulları’ndan özgün besteler dinledi. Festivalin dördüncü konseri Kosova’nın önemli şehirlerinden Yakova’da gerçekleşti. Yunus Emre Enstitüsü de ilk kez bu şehirde bir kültür-sanat faaliyeti gerçekleştirmiş oldu. Asena Akan yönetimindeki ASENA AKAN BAND Asim Vokshi Kültür Evi’nde Yakovalı izleyicilere güzel bir sürpriz de hazırlamıştı. Asena Akan’ın Arnavutça seslendirdiği “Çobankat” adlı parça izleyicilerden büyük beğeni alırken, konserde Kosovalı ünlü gitarist Agron Peni ile caz festivalinin bu seneki genel koordinatörü Ertan İliyaz da sahne aldı. Grup üyeleri, aynı gün “Prenk Jakova” Müzik Okulunun öğrencileriyle bir atölye çalışmasında bir araya geldi. Festivalin son günü sahne alan SİBEL KÖSE QUINTET klasik cazın en güzel örnekleriyle izleyicilerin karşısına çıktı. İki saat süren konser boyunca Sibel Köse dinleyicileri büyülerken, kendisine Kürşad Deniz, Kağan Yıldız, Engin Recepoğulları ve Cem Aksel’in yanı sıra Kosovalı sanatçılar Enver Muhammedi , Visar Kuqi, Armend Xhaferi ve Ertan İliyaz eşlik etti. Sibel Köse, aynı gün Armend Xhaferi yönetimindeki bir atölye çalışmasında Priştine Üniversitesi öğrencileriyle bir araya geldi.

Festivale yerli halkın yanı sıra yabancı misyon çalışanları da büyük alaka gösterirken, yazılı ve görsel basın da festivali sürekli takip etti ve birçok gazete ve televizyonda festivalle ilgili geniş haber ve röportajlar yayımlandı.