Kosova, "GPDNet İş Birliğine" Olumlu Bakıyor

Yazıcı-dostu sürüm

2014'te Güney Kore'nin başkenti Seul'de kurulan ve Haziran 2016 itibariyle 3 yıllığına dönem başkanlığını Yunus Emre Enstitüsünün üstlendiği Küresel Kamu Diplomasi Ağının (GPDNet) genişletilmesi ve etki alanının yaygınlaştırılması için çalışmalar sürüyor.

4 kıta, 37 ülke, 45 merkez ve 100'ün üzerinde irtibat noktası ile Yunus Emre Enstitüsü, GPDNet için iş birliği çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda son olarak Priştine Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Ülker, Kosova'nın Kültür, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Rexhep Hoti ile bir araya geldi.

Kültür, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Rexhep Hoti, böyle bir organizasyona Kosova'nın dâhil edilmesini ve iş birliklerinde yer almayı önemsediklerini belirterek, uhdesine düşen tüm girişimlerde bulunmaktan memnuniyet duyacaklarını bildirdi.

Kosova'nın Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığında gerçekleştirilen görüşmede Priştine Yunus Emre Enstitüsü tarafından Küresel Kamu Diplomasi Ağı hakkında brifing verildi, Kosova'daki ilgili kurumların bu organizasyonda yer alması konusundaki görüşler üzerinde değerlendirmeler yapıldı.

Brifing sonrası değerlendirme yapan Rexhep Hoti, iş birliği konusunda Bakanlığın bir alt kurumu olan Kültürel Miras Enstitüsü ve Farklılıklar Dairesi ile Dışişleri Bakanlığının Kültür Diplomasisi, Arnavut Kamu Diplomasi Akademisi gibi kuruluşlarla görüşme ve girişimlerde bulunulmasının olumlu sonuçlanabileceğini belirtti.

 

GPDNet'in Amacı

Farklı ülkelerdeki kamu ve sivil toplum örgütleri ile temsil edilen Kamu Diplomasi Ağının amacı, kamu ve kültür diplomasisi alanında ikili veya çoklu birçok ortak proje gerçekleştirilmesi, tecrübe ve bilgilerin paylaşılmasına yönelik bir veri tabanı oluşturulması.

Personel, öğrenci, gençlere dönük eğitim programları düzenlenmesi ve ağın kurumsallaşma sürecinin ilerletilmesine yönelik faaliyetlerin icra edilmesini hedefleyen GPDNet bünyesinde; Türkiye, Polonya, Macaristan, Tayvan, Nijerya, Güney Kore, Filipinler, Singapur, Portekiz ve İsveç'ten enstitüler bulunuyor.