Osmanlı Mizah Gazeteleri Konferans ve Sergisi

Yazıcı-dostu sürüm

6 Mayıs Çarşamba günü Yunus Emre Enstitüsü Priştine Türk Kültür Merkezi “Osmanlı Mizah Gazeteleri Konferans ve Sergisi” ile Kosovalı tarihçi, gazeteci ve sanatseverleri Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi karikatür eserleriyle buluşturdu.

Çizgileriyle olduğu kadar, çizginin tarihinin ve arşivinin oluşturulması ve kamuoyuna açılması yönündeki çabalarıyla da büyük takdir toplayan ünlü Türk çizerlerinden Alperen KÖSEOĞLU, “Osmanlı Mizah Gazeteleri” adlı faaliyetle mizahın tarihine önemli bir ışık tuttu.

Konferans, Kosova Karikatüristler Derneği başkanı Agim Krasniqi’nin konuşmasıyla başladı. Agim Bey "Sergideki bu karikatürler Osmanlı’nın gelişmiş bir kültür ve sanat geleneğine sahip olduğunun kanıtıdır. Birçoğumuz atalarımızın adlarını bile bilmiyoruz. Bu sergi de bizi onların zamanına götürmekte ve bize atalarımızın gördüğü karikatürleri görmeyi ve onların okuduğu gazeteleri okumayı sağlamaktadır" sözleriyle yaklaşık olarak 150 yıllık Osmanlı Gazetelerini kapsayan bu projenin Osmanlı tarih ve kültürünün anlaşılması açısından olan önemini belirtti.

Alperen Köseoğlu ise "Osmanlı’da mizah geleneği incelendiğinde, karşımıza çıkan ilk örneklerin Meddah, Karagöz ve Ortaoyunu’dur" sözleriyle mizah alanında basılı ilk örneklerin Osmanlı devletine girişinin henüz 19.yy’ın ikinci yarısında olmasına rağmen Osmanlı’da mizahın çok eskiye dayandığını belirtmiştir. Köseoğlu, Osmanlı’ya basılı karikatürün Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça geç ulaşmasına rağmen kısa sürede benimsendiğini ve kısa sürede İstanbul ve taşrada toplam 200’e yakın çeşitte mizah gazetesinin yayımlandığını vurguladı. Bunun da Türkiye’de günümüze kadar devam eden güçlü bir basılı mizah geleneğinin yerleşmesini sağladığını belirtti. Mizahın o dönemin anlaşılması açısından önemli bir kaynak olduğunu belirten Köseoğlu, karikatürlerin doğrudan toplumdan beslendiklerini ve yine doğrudan topluma hitap ettiklerini vurguladı. Karikatürlerin bir ayna gibi gerçekleri gösterdiğini fakat bunu yaparken de onları biraz deforme ederek biraz da abartarak yansıttıklarının altını çizen Köseoğlu, buna rağmen karikatürlerin mesajlarını genellikle doğrudan aktardıklarını belirtti.    

Köseoğlu’nun kendi karikatürlerini de içeren ve toplamda 67 eser barındıran sergi 29 Mayıs 2015 tarihine kadar açık olacaktır. Sergi, çizerler ve sanatçılara olduğu kadar tarihçi ve edebiyatçılara da hitap etmektedir.