Osmanlı Tatları Kosova’da

Yazıcı-dostu sürüm

Priştine Yunus Emre Enstitüsü tarafından "Osmanlı Mutfağı" konulu bir etkinlik düzenlendi. Konferans, minyatür sergisi ve müzik eşliğinde yemek ikramından oluşan faaliyet 4 Aralık 2015 Cuma günü Priştine Golden Restaurant'ta gerçekleşti. 

Faaliyette Osmanlı mutfağına ait 42 çeşit yemekten oluşan zengin bir mönü ikram edildi. Mezeler, zeytinyağlılar, salatalar, peynirler, çorba çeşitleri, ana yemekler ve tatlılardan oluşan mönüyü Şef İlker Erdoğan yönetiminde Şef Hüseyin Uysal ve Şef Tolga Topçu hazırlamışlardır.

Faaliyetin konferans konuşmacısı olan Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Arif Bilgin Osmanlı Saray Mutfağı hakkında genel bilgilerin yanı sıra Balkan coğrafyasına etkileri hakkında da özet bilgiler paylaştı. Orta Asya kökenli olan Türklerin Batıya doğru giderken karşılaştıkları Fars ve Arap kültürlerinden etkilendiklerini ve mutfak kültürlerinde bu kültürlerin izlerinin var olduğunu ifade etti. Ayrıca yemek adlarının bir çoğunun Farsça ve Arapça kökenli olduğunu da ekledi.

Prof. Bilgin, baharatların da Osmanlı mutfağında önemli yere sahip olduğunu belirtti. 16. asırdan itibaren İstanbul pazarlarında satılan baharat sayısının büyük bir hızla arttığını ekledi. Osmanlı beslenme kültüründe kahvenin de önemine vurgu yapan Prof. Bilgin, kahve kültürü ve adının da Osmanlılar vasıtasıyla dünyaya yayıldığına işaret etti. 

Yemek mönüsü seçimi ve organizasyonunu yapan Milliyet gazetesi Lezzet eki yayın yönetmeni Vasfi Pakman, bu organizasyonda yer almaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Misafirleri selamlayıp faaliyet hakkında bilgi vermek üzere kürsüye çıkan Priştine Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Bülent Üçpunar, Osmanlı mutfağıyla ilgili şu tespitlerini paylaştı: "Osmanlı mutfağı veya Türk mutfağı farklı kültür ve coğrafyalardan devraldığı öğeleri harika bir senteze tabi tutarak dünyanın en zengin mutfak kültürlerinden birini meydana getirmiştir. Çorbalardan mezelere, kahve kültüründen şerbetlere, zeytinyağlı çeşitlerden sıcak yemeklere bu gün tatma imkânı da bulacağımız çok zengin bir birikimle karşı karşıyayız."

Gece boyunca Türk müziği icra eden İlir Berveniku yönetimindeki orkestra da misafirlerin beğeni ve takdirlerini kazandı. Orkestra Türk müziğinin çeşitli makamlarından klasikleşmiş eserleri çaldı.