Tarih ve Sosyal Bilgiler Çalışmaları Türkiye Buluşması

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü ve Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce Türkiye ile Kosova arasındaki iş birliklerini pekiştirmek amacıyla düzenlenen "Tarih ve Sosyal Bilgiler Çalışmaları Türkiye Buluşması" etkinliğinin açılışı İstanbul’da gerçekleştirdi.

Kosova’dan sosyal bilimler, tarih ve kültür alanı çalışmalarında yer alan 62 kişinin katılımı ile 17 -24 Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale olmak üzere dört şehirde gerçekleştirilen program kapsamında, bilgilendirme ve iş birliği buluşmalarının yanı sıra kültürel, tarihî ve sosyal alan ziyaretlerine yer verildi.

Programın açılışına katılan Dünya Etnospor Konfederasyonu (DEK) Başkanı Bilal Erdoğan, Osmanlı'nın son döneminin, dünyada medyanın global olarak kamuoyu oluşturduğu bir dönem olduğuna ve medya gücünün Batı'nın elinde olduğunu vurguladı.

Programın Çanakkale ve Bursa tarihi, kültürel ve sanat etkinliklerinden sonra Yunus Emre Enstitüsünün İstanbul'daki irtibat ofisinde yapılan seminerlerde Kosova’da tarih, sanat, kültür, eğitim ve bilimsel alanda çalışanlar deneyimlerini Türkiye’de pekiştirdi. Bu seminerde Prof. Dr. Erkan Dinç (Eski Talim ve Terbiye Kurulu Üyesi) “Türkiye'de Tarih Öğretimi ve Müfredatı”, Enver Çakmak (Kadıköy AİHL Tarih Öğretmeni) “ Okullarda Tarih Öğretiminde Yöntemler ve Ders Materyalleri”, Prof. Dr. Bekir Karlığa (Medeniyetler Enstitüsü Başkanı, Araştırmaları Derneği MEDAR) “Medeniyetlerin Yolculuğu (Dünü, Bugünü ve Geleceği)” , Prof Dr. Ahmet Ağırakça (Mardin Artuklu Ünv. Eski Rektörü) “Bilim, Tarihi ve Müslümanlar” konuları ile Kosovalı Heyeti bilgilendirirken Kosova’dan katılımcı olan Prof.Dr. İbrahim Gash ( Priştine Üniversitesi Eski Rektörü- Tarih bölümünde tarihçi); “Kosova’daki okullarda tarih dersinin uygulaması” konulu konuşması ile Kosova’da tarih dersinin öğretimi ile ilgili bilgi verdi.

Faaliyetler, dünyanın farklı noktalarındaki kültür merkezleri ve irtibat noktalarında eğitim-öğretim çalışmalarının yanı sıra kültür ve sanat faaliyetleri yürüten Yunus Emre Enstitüsü ile başarılı uygulamaları ile eğitim öğretim sisteminin önemli birimlerinden biri olan  T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü koordinesinde hayat buldu. Etkinliklerde ayrıca İstanbul Bağcılar Belediyesi, Üsküdar Belediyesi ve T.C. Çanakkale Savaşları Gelibolu Alan Başkanlığı ile işbirliği yapılarak gerçekleşti.

Kapsamlı programa, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Dünya Etnospor Konfederasyonu (DEK) Başkanı Bilal Erdoğan, Kosova Yunus Emre Enstitüsü Dr. Mehmet Ülker, MEB Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, Kosova’dan Priştine Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Tarihçi Prof. Dr. İbrahim Gashi, Prizren Üniversitesi Filoloji Fakültesi Dekanı Ragip Gjoshi, Eğitim Dekanı Fahredin Shabani, Ferizaj Üniversitesi İşletme Dekanı Fatmir Çerkini, Turizm ve Çevre Dekanı Flamur Salihu, eğitim görevlisi Pajtim Rrustemi, Kosova Tarih Entitüsü temsilcileri, Kosova Pedagoji Enstitüsü temsilcileri, Kosova Tarih Öğretmenler Derneği temsilcileri, Mitroviça Bölgesel Miras Anıtları Koruma Merkezi temsilcileri, Yakova Okul Müdürü Arbenor Pozhegu, Malisheva Okul Müdürü Mentor Kryeziu, Vushtrri Eqrem Çabej Lisesi temsilcileri, Kültür Gençlik ve Spor Bakanlığı temsilcisi Flora Salihu, Vushtrri Kültür Müdüresi Fatmire Cecelia, Alauddin Medresesi temsilcileri, Kosova Milli Arşiv temsilcisi Hatixhe Ahmedi, Koha Ditore gazetecisi Artan Kransiqi, Tv Dukagjini gazetecisi Albana Gashi katıldı.

Türkiye’de bulundukları program boyunca katılımcılar; İstanbul’da Mehmet Akif Ersoy Tacettin Dergâhı ve Müzesini, Gülhane Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Müzesini, T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığının Osmanlı Arşivini, İstanbul Sultan Ahmet Vakfını, Çamlıca Camii, Sultan Ahmet Camii, Ayasofya Camii, Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesini, Topkapı Sarayını ve diğer tarihi, kültürel ve sanat alanlarını gezdiler. Çanakkale’deki programda Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığını, Çanakkale Merkezi, Bursa’da da Panorama Müzesini ve Bursa’nın tarihi, kültürel ve sanatsal yerlerini görme fırsatını elde ettiler.