Programi i parë të përkujtimit digjital kushtuar Farhi Kaya

Yazıcı-dostu sürüm

Ne po vazhdojmë të bëhemi mysafirë në shtëpitë tuaja me ngjarjet që organizojmë në të gjithë botën. Programi i parë të përkujtimit digjital në botë organizuar nga Instituti Yunus Emre në Shkup, Prishtinë, Prizren dhe Pejë është përkushtuar për Fahri Kaya.

Në këtë program e cila u transmetua drejtpërdrejt, pjesëmarrës ishin, Kryetari i Parlamentit të Republikës së Turqisë, Prof. Dr. Mustafa Şentop, Zv. Ministri i Kulturës dhe Turizmit të Turqisë, Serdar Çam, Kryetari i Institutit tonë, Prof. Dr. Şeref Ateş, Ambasadori i Turqisë në Shkup, Mehmet Sekizkök, Rektor nga Universitete në Maqedoninë e V. dhe Kosovë, intelektualë, gazetarë, shkrimtarë dhe më shumë se 5 mijë pjesëmarrës në online.

Të ndjerit Fahri Kaya i cili ndërroi jetë më 23 Mars 2020 në moshën 90 vjeçar ua dëshirojmë mëshirë dhe të afërmve te tij ngushëllime dhe durim.

Në fajlimin e tij kryetari i Parlamentit të Republikës së Turqisë, Mustafa Şentop duke nënvizuar se arsimtari dhe shkrimtari Fahri Kaya ka punuar për gjuhën turke për shumë vite në Maqedoni, ai tha se vdekja e Kaya ishte një humbje e madhe për kulturën turke, gjuhën turke dhe në përgjithësi për letërsinë maqedonas. Şentop theksoi gjithashtu se jeta e Fahri Kaya dhe lufta e tij për gjuhën turke duhet të jenë një shembull për brezat e ardhshëm.

Zëvendësministri i Kulturës dhe Turizmit të Turqisë, Serdar Cam tha se ndjen një entuziazëm të madh për këtë program, "Me të vërtetë ajo se .fare ndodh ne keto d'te ne bote eshte ankth,  ai tha se ky event eshte i dobishëm për fillimin e disa takimeve të reja në Ballkan dhe në mbarë botën ". shprehjet e përdorura.

Duke vënë në dukje se turmat nuk mund të formoheshin për shkak të koronavirusit në varrimin e Fahri Kaya, ai tha se detyra e faljes së varrimit kryhej edhe me pjesëmarrje intensive, "Unë shpresoj se të gjithë duhet të përpiqemi të transferojmë trashëgiminë e lënë prej tyre brezave të ardhshëm në mënyrën më të mirë të mundshme. " shtoi Çam.